edukacijsko savjetodavni centar optimum
rješenja za osobni i organizacijski razvoj
S.V. Čiče 7, HR-51000 Rijeka
T +385 (0)51 323 448, F 323 447
optimum@centaroptimum.hr

Psihoterapija i savjetovanje

 

Kada "zaglavimo" u životu


Svi se ponekad osjećamo tužno, razočarano, zabrinuto ili neuspješno. Ovo su normalne emocije i osjećanja koja nam govore koliko smo blizu ili daleko od života kakav bismo htjeli voditi. 

Međutim, većina ljudi u nekom periodu života nađe se u situaciji da ove emocije jednostavno ne žele otići, preokupiraju nas kroz duži period i vidimo kako nam ne omogućavaju da vodimo ispunjen i kvalitetan život. Narušavaju naše odnose s bitnim ljudima, mogu nam otežati obavljanje poslovnih ili školskih zadataka. Kako bi se s time nosili često posegnemo za taktikama koje nam daju samo kratkotrajno olakšanje, ali nam dugoročno mogu ugroziti zdravlje. Ako odlučimo prespavati teška vremena, osjećat ćemo se fizički loše i sve manje spremni da krenemo dalje. Ako posegnemo za pićem, cigaretama, ljekovima ili nekom ilegalnom drogom to će nas smiriti i opustiti, ali će stvoriti ovisnost i narušiti nam zdravlje ponovno nam otežavajući da vodimo ispunjen i kvalitetan život.


Život se tada čini poput živog pjeska u koji smo upali i što se više trudimo popraviti stvari naše koprcanje vuče nas dublje i dublje i jedva držimo glavu iznad vode. Mnogi se iz toga ne izvuku godinama ako nemaju nekoga tko će im pružiti ruku i izvući ih na čvrsto tlo.

Alen i Barbara Marot, stručno osposobljeni savjetnici Optimuma korištenjem suvremenih spoznaja o ljudskom funkcioniranju mogu vam pomoći da se izvučete na sigurno, ali i više od toga. Mogu vam pomoći i da razumijete što vas je dovelo u živi pijesak i naučiti vas kako da ga sljedeći put vidite iz daljine i ostanete na sigurnom. 

Ovakvo je savjetovanje primjereno i korisno svima, i onima koji imaju poteškoća u tome da se nose sa svakodnevnim izazovima koje život stavlja pred njih kao i onima koji žele više naučiti o vlastitoj psihi i načinu kako izaći na kraj sa neefikasnim načinima kako ona ponekad funkcionira i na taj način potpunije živjeti ispunjen i kvalitetan život.

U svom radu primjenjujemo suvremeni pristup nazvan ACT (ili u prijevodu Terapija prihvaćanjem i posvećenošću) koji nas uči kako da ponovno pronađemo i osvjestimo što nam je bitno u životu i kakav život želimo voditi te da pronađemo način kako prevladati prepreke koje nam stoje na putu. Mnogi koji pate u stalnoj su borbi da se te patnje oslobode, da je pobijede ili pobjegnu od nje. U toj borbi i bijegu zaboravimo što zapravo želimo od svog života jer nam se čini da o tome ni ne možemo razmišljati dok ne pobijedimo depresivne osjećaje, strahove ili ovisnosti. ACT će vam pomoći da se posvetite onome što vam je zaista bitno unatoč svim negativnim osjećajima koji to prate. Alen Marot prvi je u Hrvatskoj koji u svom radu primjenjuje ovaj pristup koji se smatra jednim od najznačajnijih dostignuća u psihoterapiji 21. stoljeća. Pročitajte više na Wikipediji (engleski). 

Na ovaj se način razvija Psihološka fleksibilnost o čemu više možete pročitati na našoj stranici posvećenoj upravo tome području našeg rada. Da bi došli tamo kliknite ovdje.
 
 

Vaše ime:*
E-mail:*
Telefon:
Poruka:
Prepišite sa slike:
*obavezna polja
 

Upit

Trebate pomoć ili dodatne informacije

Newsletter

Budite u toku i prijavite se na naš newsletter